z Whitepaper
Recruitment Sites and Technology
Een goede recruitmentsite zorgt voor een optimale candidate journey, applicant experience en tot de gewenste conversies. Hieronder de kenmerken waar een recruitmentsite aan moet voldoen als optimaal instrument voor recruitment en employer branding. Zeker geen uitputtende of alles omvattende lijst, wel voldoende handvatten en een goede kapstok.

Download gratis whitepaper

Wil je direct alles weten over hoe je een recruitmentsite inricht en waar je op moet letten? Download dan nu ons gratis whitepaper via: https://www.floydhamilton.nl/downloads En ga direct aan de slag met (het verbeteren van) jouw recruitmentsite.
Download gratis whitepaper

Vindbaar voor zoekmachines

Het maken van een mooie recruitmentsite is slechts de eerste stap. Het echte online werk begint daarna pas: zoekmachine optimalisatie (SEO). Wanneer je via zoekmachines niet gevonden wordt, komen potentiële medewerkers ook niet op jouw website. De macht en kracht van zoekmachines (en met name Google) is groot en wil je (onderdelen van) de website en/of de vacatures vindbaar maken dan is het belangrijk dit mee te nemen bij het realiseren van de recruitmentsite.

Gebruiksvriendelijk

Maak de recruitmentsite voor de kandidaat zo aantrekkelijk en zo gemakkelijk mogelijk. Zorg voor een eenvoudige en snelle navigatie en bied informatie aan waar de bezoeker dat verwacht. Houd daarbij het sollicitatieproces helder en eenvoudig, maak interactie aantrekkelijk en effectief en werp zo min mogelijk onnodige drempels op. Vraag je continu af: wat betekent het voor de kandidaat? Wat doet het met de kandidaat ervaring? Wat verwacht hij? Welke vragen en behoeften heeft hij? Wat zal zijn zoekgedrag zijn op de site en waar denkt hij iets te vinden?

Aansprekend

De ideale site is voor alle doelgroepen aansprekend en draagt het employer brand en de carrièremogelijkheden positief uit. Een recruitmentsite moet er dus aantrekkelijk uitzien, maar tegelijkertijd moet het representatief zijn voor het bedrijf als werkgever. De corporate identiteit moet herkenbaar zijn, maar het typische karakter van een recruitmentsite moet zich ook duidelijk manifesteren. Het aansprekend zijn van een recruitment website is veelal subjectief, al bestaan er bij marketeers en webbouwers zeker algemene richtlijnen over zaken als overzichtelijkheid, verhouding tekst/beeld en de mate van afwisseling van de verschillende content-items.

Conversie

Een groot aantal bezoekers op je recruitmentsite is aardig, maar het draait uiteindelijk toch om de conversie. Of beter gezegd, wordt het bezoek omgezet in een sollicitatie of contactmoment? Wanneer de vacatures niet interessant/relevant zijn voor de bezoeker, dan zal hij niet solliciteren. Zorg dus dat je de contactgegevens kan bemachtigen (aanmelden voor nieuwsbrieven, hou-mij-op-de-hoogtes, jobfeeds etc.) waardoor je een (e-mail)database opbouwt. In de toekomst kan je dan deze doelgroep rechtstreeks benaderen. Dit is niet alleen veel effectiever, maar ook veel goedkoper. Hang ook doelstellingen aan deze contactmomenten om dit te toetsen, meten en uiteindelijk te verbeteren.

Meetbaar

Het succes van een recruitmentsite is afhankelijk van de doelstellingen van de organisatie. Belangrijk is om allereerst de KPI’s en doelstellingen van de organisatie te bepalen. De doelstellingen voor een recruitment website vloeien voort uit de arbeidsmarktcommunicatie, de employer branding- en de recruitmentstrategie van je organisatie. Deze strategieën kunnen op hun beurt weer een verlengde zijn van marketingdoelstellingen, HR-doelen en organisatiedoelstellingen. In het ideale scenario zijn deze strategieën een logisch geheel en zijn deze de basis om een consistent beeld te kunnen uitstralen in de markt.

Design

Een recruitmentsite is het visitekaartje van de werkgever, maar natuurlijk net zo goed van de organisatie als geheel. Zorg er daarom voor dat de corporate site en de recruitment website (in de beleving van de bezoeker) dezelfde look & feel hebben. Gebruik dezelfde huisstijl qua vormgeving, kleurgebruik, lettertype, communicatiestijl, etc. En belangrijk: zorg dat beide sites duidelijk naar elkaar verwijzen. Uit onderzoek is gebleken dat voornamelijk de inhoud van de site en de vacatures het belangrijkste zijn voor de bezoekers. Het design en de techniek moet dan ook in functie hiervan staan.

Informatief

De ‘werken bij’ site moet uiteindelijk een bezoeker de informatie opleveren waar hij/zij naar op zoek is. De eerder genoemde vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid zijn hierbij van belang, maar keuze welke informatie, waar en in welke vorm op de site wordt weergegeven eveneens. Belangrijk om hier niet alleen te denken wat je als organisatie wil uitdragen, maar ook wat de doelgroep(en) waarschijnlijk of mogelijk zal willen weten.

Testimonials, contactinformatie, werkplekbeschrijvingen, informatievideo’s, share-opties en arbeidsvoorwaarden worden alom gewaardeerd en zijn dus essentieel. Wat vooral niet moet worden vergeten is de beschrijving van de sollicitatieprocedure. Beschrijf in stappen hoe de procedure eruit ziet en hoe lang iedere stap en het gehele proces duurt om af te ronden. Op deze manier weet de sollicitant precies waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten.

Sociaal

Social media en recruitment zijn onlosmakelijk verbonden binnen het HR domein. Zowel content als vacatures dienen goed en eenvoudig deelbaar te zijn via social media. Duidelijk ‘share- buttons’ moeten een goede en mooie toegang geven tot de verschillende media. En social media plug-ins dienen op relevante plaatsen te worden geplaatst zodat bezoekers en sollicitanten kunnen zien wie er wat over de organisatie heeft gemeld op de verschillende bedrijfsplatformen.

Preselectie

De website is de manier bij uitstek om te werven, maar ook om effectief te pre selecteren. Maak per doelgroep een keuze. Hoe hoog leg je de drempel om te solliciteren? Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit van de sollicitanten zo passend mogelijk is?
 
Deze onderdelen kunnen zijn:
  • Toetsing harde functie eisen: ja/nee vragen ter controle essentiële functie-eisen;
  • Online assessment: korte, tweekeuze vragenlijst waarbij gewenste competenties worden getoetst;
  • Video pitch: het opnemen of uploaden van een korte video met een persoonlijke pitch. Voldoet een kandidaat niet aan één van de harde functie eisen dan kan deze kandidaat direct (automatisch) worden afgewezen.

Betrouwbaar

Een basisvoorwaarde met verschillende dimensies. Hierbij is veiligheid (of beveiliging) zeker bij recruitmentsites, waar immers veel privacygevoelige informatie wordt uitgewisseld, essentieel. Hackers mogen geen toegang krijgen tot de site en databases en gegevens moeten ten alle tijden versleuteld worden uitgewisseld. Naast het technische deel moet het ook voor de bezoeker duidelijk zijn dat het om een betrouwbare website gaat. Geef dan ook aan dat er veilig met de gegevens wordt omgesprongen en alles alleen wordt gebruikt voor de sollicitatie.