z Whitepaper
Recruitment Sites and Technology
Wanneer er een belangstellende via jouw recruitment website heeft gereageerd, begint het proces dat we Applicant Tracking noemen. De meeste grote organisaties gebruiken een Applicant Tracking System (ATS) om sollicitaties in behandeling te nemen en de gegevens van kandidaten op te slaan in een database. Maar wat zijn nog andere voordelen die je met een ATS kan behalen?

Recruitment wordt een bedrijfsproces

Voor (grote) bedrijven kan een ATS een uitkomst zijn. Op deze manier kunnen zij de grote stroom aan kandidaten, openstaande vacatures en contacten effectief en efficiënt onderhouden. Eenmaal geïntegreerd in het bedrijfsproces kost het minder mankracht en dus minder tijd om gegevens bij te houden, te ordenen en te verwerken. E-mailverkeer en data worden eenvoudig geautomatiseerd. Hierdoor hoeven recruiters minder tijd te besteden aan die data. En kunnen zij meer tijd besteden aan het inhoudelijke namelijk het invullen van vacatures. Een ATS biedt de mogelijkheid om de stroom aan kandidaten, openstaande vacatures en contacten effectief en efficiënt te onderhouden. Met het gebruik van een ATS zorg je voor een gestructureerd recruitmentproces met direct overzicht betreft de status van vacatures en kandidaten.

Opbouw van een eigen database en talentpool

Candidate experience is een belangrijke pijler voor potentiële kandidaten. Het betreft hier de periode van het eerste contact tot aan het laatste contact. Het is belangrijk om een goed imago, employer brand, te creëren bij de sollicitant. Doordat een ATS een prettige en correcte sollicitatie in de hand werkt zal de kandidaat een betere beleving ervaren tijdens zijn sollicitatieproces. Door de binnenkomende kandidaten goed te administreren bouw je een eigen database op. Hierdoor ben je als bedrijf minder afhankelijk van bijvoorbeeld recruitmentbureaus. Maar daarnaast geeft het je de mogelijkheid om bij nieuwe vacatures eerst in de database te zoeken op basis van trefwoorden. Ook kun je bijvoorbeeld via een (persoonlijke) e-mail kandidaten op de hoogte te stellen van nieuwe vacatures en/of organisatie ontwikkelingen. Succesvolle recruiters hebben namelijk altijd en overal een geschikte kandidaat paraat staan en met een ATS kan deze sneller gevonden worden.  

Koppelingen met website, modules en overige software

Met een ATS is het onder andere mogelijk om knockout-vragen te stellen, verklaringen van goed gedrag, ID bewijzen en CV’s te checken. Tevens kun je volledige HR-systemen en software koppelen. Een ATS biedt sowieso de optie om een vacature eenvoudig uit te zetten, te publiceren en te koppelen aan een sollicitatieformulier. Als gebruiker hoef je dus alleen maar de vacature te koppelen aan een categorie, branche, plaats en aantal uren en vervolgens verschijnt deze op de juiste plaats en filter in de website. Op deze manier worden kandidaten op een overzichtelijke manier verwerkt en opgeslagen.

Rapportages en overzichten

Een ander voordeel is dat via een ATS geanalyseerd kan worden wat de resultaten zijn van de recruitment inspanningen. Het ATS zorgt altijd voor een up-to-date overzicht van alle openstaande vacatures, sollicitanten en de openstaande acties. Hierdoor kun je als recruiter op ieder moment zien welke taken openstaan. Aan de hand van rapportages kunnen direct de voortgang en knelpunten worden geanalyseerd en acties worden ondernomen.   

Samenvattend biedt een Applicant Tracking Systeem een snelle en prettige sollicitatie ervaring met een snelle administratieve verwerking en een overzichtelijke database. Er zijn echter vele ATS-leveranciers op de markt. Bedenk daarom goed wat jouw wensen en eisen zijn en welke leverancier daar het beste bij past.  

Heeft u vragen over ons ATS? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.