z Whitepaper
Recruitment Sites and Technology
De online-zoektocht naar een nieuwe baan begint bijna altijd via Google. Aan de werkgever de taak een goed-vindbare vacature te schrijven. De vindbaarheid van vacatures gaat echter inmiddels veel verder dan Google. Denk bijvoorbeeld aan de zoekfuncties die gebruikt worden in websites zoals Indeed en ook op de diverse sociale media. Maar hoe zorg je voor een goed-vindbare en sterke tekst die met plezier wordt gelezen door jouw doelgroep. Wij geven je de belangrijkste tips.

1. Kies goede relevante zoekwoorden

Om het bezoekersaantal dat je ontvangt op je vacatures zo hoog mogelijk te krijgen is het belangrijk dat je het zoekwoord voor de vacature heel zorgvuldig kiest. Het zoekwoord moet duidelijk zijn en uiteraard goed worden gevonden in de zoekmachines. Wij geven je hiervoor een aantal tips.   

Gebruik allereerst de Google Keyword Tool 
Met de Google Keyword Tool kun je erachter komen wat zo ongeveer de zoekvolumes per maand zijn van de verschillende zoekwoorden. Je moet het nooit als harde feiten aannemen, maar het is zeker een goede schatting. Tevens geeft dit een goed overzicht van alle mogelijke zoekwoorden en synoniemen daarvoor.   

Kies relevante zoekwoorden 
Kies zoekwoorden die relevant voor je website zijn, het liefst zo relevant mogelijk. Wanneer je de juiste zoekwoorden voor jouw vacatures gebruikt krijg je relevantere bezoekers en waardeert Google dat je de juiste zoekwoorden gebruikt en dat zorgt voor hogere posities in de zoekresultaten. Als voorbeeld: noem je vacature niet ‘developer’, maar ‘vacature PHP developer’. Op deze manier ben je relevanter en heb je minder concurrentie op dit specifieke zoekwoord.   

Richt je niet op te veel zoekwoorden tegelijk 
Kies niet te veel zoekwoorden waardoor de aandacht wordt verdeeld en het gewenste effect uitblijft. Dit is de meest gemaakte fout als het gaat om het kiezen van zoekwoorden. Begin met het kiezen van 1 zoekwoord per pagina, eventueel kun je een tweede toevoegen als deze nagenoeg gelijk is aan het eerste zoekwoord.

2. Plaats de functietitel en -omschrijving bovenaan

Je kunt een vacature natuurlijk op vele manieren indelen. Toch raden wij de indeling aan waarbij de functieomschrijving direct onder de functietitel staat. Dit scoort namelijk beter in Google en andere zoekmachines dan te beginnen met bijvoorbeeld algemene bedrijfsinformatie. Google ziet namelijk direct de zoekwoorden terug komen in de titel en de omschrijving. In het begin van de vacature is dit belangrijker dan later in de tekst. Geïnteresseerden zien tevens direct wat de functie inhoudt, in plaats van informatie die ze ook op een later moment kunnen lezen. Verderop kun je dan de subkoppen ‘Wat bieden wij’ en ‘Voor deze functie vragen we van jou’ plaatsen. 

3. Maak de vacature overzichtelijk

Gebruik opsommingstekens waar mogelijk, sowieso in de functie-eisen, zet belangrijke informatie in iedere alinea vooraan en gebruik duidelijke en creatieve tussenkopjes. Denk aan: ‘Als developer ziet je dag er zo uit’ boven de functieomschrijving, ‘Voor deze functie vragen we van jou’ boven de functie-eisen, etc. Globaal kun je de vacature indelen in onderstaande onderdelen.      

  • Functieomschrijving: een korte omschrijving van de werkzaamheden.
  • Wat bieden wij: Ontwikkelmogelijkheden, salaris(indicatie) en andere extra’s.
  • Functie-eisen: welke vaardigheden en opleidingen worden er gevraagd?
  • Bedrijfsomschrijving: hoe is de organisatiecultuur en werksfeer?
  • Sollicitatie-informatie: Wat is de procedure en hoe zijn jullie te bereiken?

Het algemene doel is om de vacature scanbaar te maken, zodat de bezoeker snel de diverse informatie kan vinden.

4. Houd het kort en concreet

Binnen 3 seconden besluit de lezer van jouw vacature of hij/zij wel of niet doorleest. Hoe maak je een functieomschrijving dan duidelijk en aansprekend? Houd het sowieso kort en concreet en hou het bij de feiten. Een belangrijke tip is hierbij om op de stoel van je ideale kandidaat plaats te nemen. Bedenk hierbij wat hij/zij belangrijk vindt. De banenzoekers zijn namelijk vooral op zoek naar informatie en antwoorden op hun vragen. En in het geval van vacatures is deze vraag bijvoorbeeld: ‘Is deze functie geschikt voor mij?’, ‘Zou ik bij dit bedrijf willen werken?’ of ‘Voldoe ik aan de functie-eisen?’. Breng deze punten duidelijk naar voren in een actieve schrijfvorm.   

5. Onderscheidt jezelf

Probeer jezelf te onderscheiden van anderen. Schrijf actief, origineel en werk naast tekst ook met andere vorm van content. Versterk je vacaturetekst met beeldmateriaal zoals: de werkplek, toekomstige collega’s, foto’s van producten, etc. Verder is het ook effectief om met video’s te werken.   

Vacatures met video zorgen voor een betere vindbaarheid in Google en YouTube. Een vacature met een video erin wordt tevens 200% meer bekeken. Daarnaast is een video makkelijker gedeeld en geliked dan de normale tekst. Vertel in de video’s meer over jouw bedrijf, de medewerkers, de functie of laat de werkplekken zien. Maak de video’s niet te lang en probeer in 1 minuut het juiste te vertellen en interesse te wekken. Denk daarbij na waar jij jezelf als werkgever nog meer in kan onderscheiden. Als transportonderneming kan je bijvoorbeeld de vrachtwagen laten zien waar een chauffeur op komt te rijden. Zo zijn er vele leuke mogelijkheden die de kandidaten net even meer aanspreken dan een stuk standaardtekst.

6. Call to action

De call to action is de oproep aan een websitebezoeker van een boodschap om tot actie over te gaan. Een goede call to action zet mensen aan tot solliciteren. De sollicitatiebutton is de allerbelangrijkste call to action van een vacaturetekst: zorg dat de sollicitatiemogelijkheid niet te missen is. Een sticky-sollicitatiebutton, één die altijd in beeld blijft, ook tijdens het scrollen door de vacaturetekst, is verreweg het effectiefst. Vermeldt ook een sluitingstermijn in een vacaturetekst, dit zorgt voor urgentie. Naast direct solliciteren zijn ook aanmeldingen voor een job-alert interessante call to actions om toe te voegen. Voor call to actions geldt hoe dan ook: verwerk een werkwoord om actie te stimuleren.

Extra tip: Vraag feedback aan jouw eigen medewerkers en kandidaten

Vraag aan jouw eigen werknemers wat zij belangrijk vinden in hun baan en waarom zij het juist prettig vinden om bij jouw bedrijf te werken. Is dat de werksfeer, de doorgroei mogelijkheden, de werkzaamheden of wellicht de flexibiliteit? Laat hen tevens de uiteindelijke vacaturetekst lezen en laat hen met opmerkingen en adviezen komen om de teksten en het materiaal te verbeteren.

Kortom wanneer je jouw doelgroep ‘induikt’, creëer je een unieke beleving voor de kandidaat waarmee je hem of haar ook echt aanspreekt. Probeer ook vooral anders en innovatiever te zijn dan andere werkgevers. Dit vergroot uiteraard de kansen dat de desbetreffende kandidaat bij jouw organisatie in dienst wil komen.   

Naast deze tips zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden. Om jou op weg te helpen, hebben wij het whitepaper 'De 11 kenmerken van een goede recruitmentsite' geschreven. Hierin geven wij een compleet beeld hoe wij vinden dat een recruitmentsite eruit moet komen te zien en waar je rekening mee moet houden.