z Whitepaper
Recruitment Sites and Technology
Mobile SEO, ofwel SEO voor mobiele apparaten, wordt steeds belangrijker. Het aantal zoekopdrachten via mobiele apparaten is inmiddels groter dan het aantal via desktops en laptops. Eigenlijk kun je er dus niet meer omheen om ervoor te zorgen dat jouw recruitment website goed wordt weergegeven op mobiele apparaten. Het is dus de laatste jaren duidelijk geworden dat een mobiele strategie voor elk bedrijf noodzakelijk is. Onderzoeken tonen aan dat als je website niet mobielvriendelijk is, het aantal bezoeken en dus sollicitanten vanaf Google steeds verder zullen afnemen. U kunt hier testen of uw website mobielvriendelijk is.

Google index voor mobiel

Google heeft een aparte index voor mobiele content. Behalve een eigen crawler (Googlebot-Mobile) houdt Google ook een eigen index voor mobiele websites bij. Deze crawlt en indexeert content die gericht is op smartphones en andere mobiele apparaten. Deze index is al meerdere malen verbeterd in de afgelopen jaren. Onder andere de gebruikerservaring van de mobiele bezoeker wordt veel zwaarder meegewogen in de ranking van mobiele sites. De mobiel geoptimaliseerde zoekresultaten hebben hierdoor een hogere kans om te verschijnen in de mobiele zoekresultaten.

Een responsive webdesign is dus een must voor SEO, maar zorg ook voor correcte instellingen. Metatitels en –beschrijvingen hebben o.a. een afwijkende ideale lengte op mobiele apparaten (zonder afgebroken te worden). Configuratiefouten (zoals lange laadtijden, onjuiste redirects en error-pagina’s) kunnen vaak verantwoordelijk zijn voor de rankings van een mobiele site. Daarnaast hebben mobiele bezoekers ook ander zoekgedrag en dus andere behoeftes. Op mobiel wordt bijvoorbeeld minder tekst gelezen. Zo zijn er nog veel meer factoren op te noemen.

Tip: Maak niet een aparte mobiele website met een andere url. Anders moet Google in plaats van één, namelijk twee sites (desktop en aparte mobiele site) indexeren. Vervolgens moet Google dan zelf uitzoeken welke het meest geschikt voor mobiel is.

Zoekwoordkeuze

Nadat je eerst hebt bepaald wat het zoekwoord is voor een (vacature)pagina, zijn er belangrijke SEO-onderdelen die grote invloed hebben op de positie van jouw (mobiele) website in Google of andere zoekmachines. Onderstaand vind je de belangrijkste SEO-onderdelen die je moet gebruiken om jouw website beter te laten scoren in zoekmachines.

 • De naam van de url moet het gekozen zoekwoord bevatten. Kies voor mobiel en desktop dezelfde url.
 • De paginatitel, maximale lengte 55 tekens (mobiel) en 65 tekens (desktop), moet het zoekwoord bevatten. Deze tekenlengtes zijn inclusief spaties.
 • Meta keywords (maximaal 3 zoekwoorden) invullen. Google neemt dit niet meer mee in hun SEO rankingfactoren, maar Bing wel.
 • Meta description met wervende tekst, inclusief het zoekwoord. De meta description is namelijk direct te zien in Google (rond de 120 tekens mobiel, 155 tekens desktop). Google kort de meta-omschrijving bij de mobiele zoekresultaten soms in. Schrijf de belangrijkste informatie daarom altijd in de eerste 120 karakters.
 • In de vacatureteksten en andere pagina’s moet je voornamelijk de zoekwoorden laten terugkomen in de tekst. In het begin van de tekst vooral het zoekwoord een aantal keer noemen.
 • Afbeeldingen toevoegen, met zoekwoorden in alt tekst en zoekwoorden in de bestandsnaam. Aangezien je vaak minder tekst gebruikt op mobiel is dit een belangrijk aandachtspunt.
 • Bepalen koppen en subkoppen, H1, H2 en H3. Ook hier moet het zoekwoord in terugkomen.
 • Bepalen dikgedrukte woorden, kies hiervoor de zoekwoorden.
 • Zorg ervoor dat de mobiele laadtijd van de website zo snel mogelijk is. Snelheid en gebruiksgemak zijn zeer belangrijk bij mobiel.
 • Schone (mobiele) code: onnodige scripts en stijlen verwijderen uit de website.
 • Wees actief op social media, zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Google Plus. Verspreid content en koppel de accounts aan de website. En zorg dat content makkelijk deelbaar is op mobiel.

Tip: Optimaliseren voor long tail zoekwoorden

Sinds het ontstaan van het SEO-vakgebied is het aantal websites dat tijd investeert in het verbeteren van organische rankings zeer sterk toegenomen: de concurrentie is tegenwoordig groot. Het is, zeker voor een beginnende website, bijna onmogelijk geworden om op short tail zoekwoorden (1 of 2 zoekwoorden) met veel zoekvolume te scoren, uitzonderingen daargelaten. Kies dus long tail zoekwoorden (3 of 4 zoekwoorden) die relevant zijn voor je website, het liefst zo relevant mogelijk. Wanneer je de juiste zoekwoorden voor jouw vacatures gebruikt krijg je relevantere bezoekers en waardeert Google dat je de juiste zoekwoorden gebruikt en dat zorgt voor hogere posities in de zoekresultaten. Als voorbeeld: noem je vacature niet ‘developer’, maar ‘vacature PHP developer’. Op deze manier ben je relevanter en heb je minder concurrentie op dit specifieke zoekwoord.

Ook veel grote bedrijven hebben hier steeds meer moeite mee. Daarom is het belangrijk goed na te denken over geschikte zoekwoorden voor een SEO-campagne. Opereer zoveel mogelijk in nichemarkten waar dat mogelijk is. Kies daarnaast vaker voor long tail zoekwoorden met wat minder zoekvolume, maar dus ook gemiddeld minder concurrentie. Door meer aandacht hier aan te besteden en meerdere variaties te gebruiken kan je zoekvolume net zo hoog zijn dan wanneer je kiest voor de short tail zoekwoorden.

Extra tip: Installeer Search Console

Zodra je responsive website live staat, meld je jouw website aan bij Search Console voorheen: Google Webmaster Tools. Dit is een verzameling handige tools die Google gratis beschikbaar stelt aan website-eigenaren. Met deze tools kun je eventuele problemen analyseren, tevens geeft Google ook suggesties voor (mobiele) verbeteringen.

De mobile SEO komt voor een groot deel overeen met de desktopregels, maar verschillen hier en daar ook sterk. SEO is en blijft een dynamisch vak dat voortdurend onderhevig is aan veranderingen en nieuwe trends. Vanuit Floyd & Hamilton houden wij de laatste ontwikkelingen bij en kunnen wij je goed ondersteunen en adviseren in dit proces. Wil je meer weten van SEO of onze andere diensten, neem dan contact met ons op.

Download gratis whitepaper

Wil je direct alles weten over hoe je een recruitmentsite inricht en waar je op moet letten? Download dan nu ons gratis whitepaper via: https://www.floydhamilton.nl/downloads En ga direct aan de slag met (het verbeteren van) jouw recruitmentsite.
Download gratis whitepaper